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KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Unauthorized Practice of Law Opinion KBA U-17 

Issued: November 1977 

Question 1:  May a non-lawyer who is a tax consultant or a certified public accountant 
represent a corporation or individuals before the Kentucky Board of Tax 
Appeals? 

Answer 1: No. 

Question 2: May an officer or employee of a corporation, who is the “in-house 
counsel” to said corporation, represent the corporation before the 
Kentucky Board of Tax Appeals? 

Answer 2: Qualified yes.  

References: Opinion KBA U-3, U-12, U-15; KRS 131.310, RAP 3.030(b); Kentucky 
State Bar Assn v. Henry Vogt Machine Co. 416 S.W.2d 727 (Ky. 1967).  

OPINION 

Appearances by non-lawyers representing corporations or individuals before 
administrative agencies is the practice of law in that it necessarily involves advice and 
procedures affecting the legal rights and obligations of such parties. Non-lawyers have been 
prohibited from representing corporations or individuals before the Kentucky Department of 
Transportation (Opinion KBA U-3); and before a city civil service commission (Opinion KBA 
U-12); and before the Kentucky Unemployment Insurance Commission (Opinion KBA U-15).  

In Kentucky State Bar Assn v. Henry Vogt Machine Co. 416 S.W.2d 727 (Ky. 1967), the 
Court enjoined a company, its employees, and any representatives who were non-lawyers from 
making legal objections and examining witnesses in hearings before the Unemployment 
Insurance Commission, an administrative agency.  

The Kentucky Board of Tax Appeals is an administrative agency (KRS 131.310) and 
there is nothing that exempts representations by non-lawyers before it from the prohibitions of 
the above-cited case authority and formal opinions. It makes no difference if the non-lawyer is a 
tax consultant, a certified public accountant, or an officer or employee of a corporation.  

However, a lawyer licensed to practice law in Kentucky who is employed as “in-house 
counsel" may represent his client-employer before the Kentucky Board of Tax Appeals. If the 
lawyer is not licensed in Kentucky, he would have to obtain local counsel in compliance with 
RAP 3.030(b). Of course, if the “in-house counsel" is not an attorney but simply a consultant, 
then he would be prohibited from practicing law before such administrative agencies. 



 

 
 

Note to Reader 
This unauthorized practice opinion has been formally adopted by the Board of Governors 

of the Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or 
its predecessor rule).  Note that the Rule provides in part: “Both informal and formal opinions 
shall be advisory only.” 


